Dieta śródziemnomorska już od wielu lat jest niezwykle ceniona przez Greków, Włochów oraz Hiszpanów
Podstawy diety śródziemnomorskiej
Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa, owoce oraz tłuste ryby, do których można zaliczyć sardynki, łososia oraz tuńczyka. Na szczególną uwagę w tej diecie zasługują także oleje tłoczone na zimno, między innymi oliwę z oliwek a także olej rzepakowy. W tej diecie ważną rolę odgrywają zielone warzywa, liście sałaty czy też awokado. Bardzo polecane są także nasiona, orzechy, wyjątkiem popularnych fistaszków. Dodatkowo, dieta ta zezwala na spożywanie alkoholu w postaci wina. Dieta ta uwzględnia nawet codzienne spożywanie wina w postaci jednego kieliszka. Co jeszcze można uwzględnić w tej diecie? Na pewno warto uwzględnić przyprawy na przykład oregano, bazylię, pietruszkę, cebulę, paprykę. Dieta ta jest również bogatym źródłem oliwek zarówno zielonych jak i czarnych, które mają wiele polifenoli. Warto dodać, że w ramach diety śródziemnomorskiej można spożywać zieloną herbatę, która wpływa rewelacyjnie na funkcjonowanie całego organizmu, wątroby. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć także surowych lub ugotowanych warzyw, pomidorów, ogórków, papryki.
Dieta śródziemnomorska odpowiednia dla każdego
W wyżej wymienionych krajach śródziemnomorskich w diecie pojawia się także wysokojakościowy nabiał, który można spożywać samodzielnie jako posiłek bądź też można go dodawać do sałatek. Niemniej jednak nie jest on kluczowym składnikiem lecz dodatkiem. Wśród jednego z popularnych dań kuchni śródziemnomorskiej można wymienić sałatkę, w której znajdują się świeże zielone liście, ser na przykład mozarella, pomidory dojrzałe w słońcu, oliwki czarne lub zielone. Całość polewana jest obficie oliwą z oliwek. Do takiej sałatki serwowane jest także wysokiej jakości pieczywo, które również może być skropione oliwą z oliwek. W codziennym menu osób spożywających taką dietę nie pojawia się czerwone mięso. Jest ono spożywane niezwykle sporadycznie, podobnie jak i również słodycze. Te ostatnie w diecie śródziemnomorskiej zastępowane są przede wszystkim owocami sezonowymi, na przykład arbuzami, jabłkami, czereśniami oraz wieloma innymi. Owoce spożywane są przede wszystkim na deser. W diecie śródziemnomorskiej nie pojawiają się zbyt często żółte sery, częściej zastępowane są one serem feta oraz mozarellą. Do picia wybierana jest natomiast woda mineralna, źródlana. Jajka również rządziej są wybierane w codziennej diecie śródziemnomorskiej, raczej spożywane są one sporadycznie. Warto również dodać, że produkty, które dominują w tej diecie są bogatym źródłem polifenoli i substancji antyrakowych, które wykazują korzystny wpływ na cały organizm.