1. Czosnek i cebula
Naturalne antybiotyki, wykazują działanie antybakteryjne, zwalczają infekcję, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, zapobiegają miażdżycy – wystarczy zjeść jeden świeży ząbek i plaster cebuli dziennie (na kanapce lub dodany do potrawy), aby te miały dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Działanie to zawdzięczamy związkom siarki znajdującym się w wyżej wymienionych warzywach. Nie ulega wątpliwościom, iż czosnek i cebula powinny stanowić podstawę diety jesienno – zimowej.
2. Imbir
Nie dość, że wykazuję działanie rozgrzewające, to działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Czego chcieć więcej? Idealny na zimne, deszczowe wieczory, można go użyć na wiele sposobów. Idealnie się sprawdza jako dodatek do ciepłej herbaty, do obiadu lub rozgrzewającego koktajlu z pomarańczą i cynamonem. Można go również dodać do zupy krem z dyni lub marchewki.
3. Miód
Dzięki zawartości inhibiny miód także zalicza się do naturalnych antybiotyków. Spożywany regularnie jako dodatek do herbaty, potraw, koktajli wzmacnia odporność organizmu, hamując rozwój bakterii. W okresie przeziębienia lub grypy, warto zrobić napój miodowy (szklanka przegotowanej wody – nie za gorącej, ani nie za zimnej – połączyć z łyżeczką wody). Miód jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C.
4. Owoce cytrusowe
Okres jesienno – zimowy kojarzy się z pachnącymi owocami cytrusowymi. Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny uwidaczniają się na straganach. Są znakomitym źródłem witaminy C, wzmacniają odporność i mogą być składnikiem wielu ciekawych potraw.
5. Naturalne probiotyki
Żywe kultury bakterii w naturalnych jogurtach, kefirach i maślankach wykazują korzystny wpływ na układ odpornościowy. Obok produktów mlecznych, wspaniałymi produktami wzmacniającymi organizm jest kapusta kiszona i ogórki kiszone (także są źródłem witaminy C).
6. Papryka czerwona
Podobnie jak owoce cytrusowe jest znakomitym źródłem witaminy C, a nawet ma jej większe ilości. Spożycie połowy średniej papryki (około 75-80g) gwarantuję Nam pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C!Ponad to, papryka jest źródłem beta-karotenu, który wykazuję działanie antyoksydacyjne.
7. Migdały
Należą do dość kalorycznych orzechów, aczkolwiek mała garstka (30g) jest w stanie podnieść Naszą odporność i pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz potasu.
8. Papryczka chili
Gdy robi się chłodniej organizm szuka naturalnych pogrzewaczy, dzięki zawartości kapsaicyny w papryczce chili możemy rozgrzać się dość szybko. Podobne związki zwane kapsaicynoidami znajdziemy w przyprawach takich jak: pieprz czarny, ostra papryka, kurkumina. Kapsyicyna rozgrzewa, stymuluję organizm do produkcji przeciwciał, a także wzmacnia odporność.
9. Brokuły
Skarbnica witamin i składników mineralnych, które skutecznie wzmacniają organizm
i podnoszą odporność. Tajemniczym, a zarazem prozdrowotnym składnikiem brokułów jest sulforafan, który chroni organizm przed stanem zapalnym, wykazując tym samym właściwości antyoksydacyjne. Zawartość witamin A, C i E skutecznie pomoże w walce z przeziębieniem. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, należy gotować brokuły bardzo krótko, blanszować 3 minuty, aby były al dente.
10. Zielona herbata
Prozdrowotny napój, który zawiera polifenole i flawonoidy. Przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują w Naszym organizmie wolne rodniki. Picie zielonej herbaty skutecznie podnosi odporność organizmu. Oprócz tego wykazuję działanie antynowotworowe, antymiażdzycowe, spowalnia procesy starzenia, a także zapobiega nadwadze. Najlepsza wersja zielonej herbaty to ta w liściach, nie dajmy się oszukać saszetkowanej herbacie.
Ze względu na Nasze zdrowie, warto sięgnąć po wyżej wymienione produkty. Zapewnią Nam zdrowie podczas okresu jesienno – zimowego oraz dobre samopoczucie bez przeziębienia i infekcji.
_____________________________________
To też temat dla Ciebie
Sok, napój, nektar - czy wiesz co kupujesz?