Podobno zdrowe potrawy to takie, które łączą w sobie wiele kolorów – różnorodność ma zapewnić dostarczenie wszystkich potrzebnych mikroelementów i składników odżywczych. Teraz do tej palety możemy dołożyć kolor rzadko spotykany przy stole, bo niedługo w sprzedaży pojawi się…niebieskie wino.
Różowe wino podajemy do deserów, czerwone do mięs, białe do ryb. Do czego będzie pasować niebieskie wino?
Twórcy Gik Blue Wine, bo tak nazywa się produkt, przyznają, że nie są winiarzami, tylko “twórcami”. Chcieli stworzyć wino, które będzie inne niż wszystkie. Ma ono być słodkie i przyjemniejsze w piciu, niż tradycyjne marki. Autorzy powołują się też na znaczenie koloru – niebieski w ujęciu psychologicznym symbolizuje ruch, innowację i nieskończoność. Łączy się go też ze zmianą i flow.
Niebieski kolor wino zawdzięcza procesowi pigmentacji, czyli po prostu barwieniu. Podstawą jest mieszanka wina czerwonego i białego, a następnie dodawane są dwa składniki pochodzące ze skórki winogron – indygo i antocyjany. Same winogrona pochodzą z różnych hiszpańskich winnic, które wybierane są pod kątem innowacynej natury i ludzi, którzy w nich pracują.
Butelka ma kosztować około 50 złotych. Skusicie się?
Gïk | Vino azul | Blue wine | gik.blue
Facebook - strona www - YouTube
____________________________________________________________
To też zainteresowało naszych czytelników - W Londynie powstała Biblioteka Rzeczy