Najważniejsza jest marynata, tofu i warzywa najlepiej namoczyć w niej kilka godzin przed grillowaniem, bądź zostawić na noc w lodówce. Mała rada: tofu po rozmrożeniu lepiej chłonie marynatę i ma bardziej wyczuwalną strukturę. Jeżeli wolimy delikatniejszą marynatę i bardziej czerwoną dodajemy jasny sos sojowy, jeżeli wolimy zdecydowane smaki, cięższą i ciemniejszą marynatę, dodajemy ciemny sos sojowy. Składniki na sos bbq/ marynatę:
- 1 szkl. przecieru pomidorowego
- 0.5 szkl. soku pomarańczowego
- ¼ szkl. sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy do smaku zgodnie z upodobaniami:
- papryka wędzona, chilli, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, smak marynaty powinien być lekko słonawy, z odrobiną słodyczy, kwaskowatości i delikatnie pikantny, ale ostateczny smak zależy tylko od Was.
Następnie warzywa, (u mnie papryka, cebula, cukinia i pieczarki) kroimy w grubą kostkę, podobnie jak tofu. Wszystko obtaczamy w marynacie i zostawiamy pod przykryciem w lodówce na co najmniej kilka godzin. Przed pieczeniem nadziewamy wszystko na szaszłyki i gotowe. Szaszłyki można podać z pysznym sosem czosnkowym ze słonecznika, wystarczy tylko namoczone przez kilka minut w zimnej wodzie ziarna słonecznika zmiksować na gładką masę z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, koprem i olejem. Z jednego opakowania tofu powinniśmy zrobić 4 szaszłyki, koszt jednego szaszłyka z warzywami to około 2 zł:) Dodatkowo resztę marynaty wystarczy zagotować i mamy pyszny sos bbq, od razu radzę Wam zrobić podwójną porcję, u mnie znika w mgnieniu oka.
Paulina Olchowska
Mam 30 lat, jestem wegetarianką od 8, weganką od prawie 2, po przejściu na weganizm jestem zdrowszym, szczuplejszym i lepszym modelem samej siebie, skończyłam AWF w Warszawie, mam męża i psa, moje największe pasje to kuchnia i książki, mogę piec i czytać godzinami :)