Składniki na 6 tatarów:
- 1 paczka wafli ryżowych naturalnych
- pół słoika pomidorów suszonych
- 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- przyprawy według naszego smaku:
- tabasco, pieprz, kapary, papryka wędzona, musztarda
- ok. 1szkl. wody
- cebula
- ogórki konserwowe
Wafle ryżowe kruszymy w ręku, suszone pomidory i pół cebuli siekamy w drobną kostkę i mieszamy w misce z resztą składników, aż do uzyskania jednolitej, lepkiej masy, z której formujemy tatary. Każdy dekorujemy kleksem z sosu „jajecznego”, ogórkami pokrojonymi w kostkę i kaparami.
- sos „jajeczny”
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namag ale zwykła też daje radę
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystko blendujemy na gładki majonez, który możemy wykorzystać także do innych dań. Całość dania, czyli tatary z sosem to koszt mniejszy niż 10zł za 6 porcji :)
Paulina Olchowska
Mam 30 lat, jestem wegetarianką od 8, weganką od prawie 2, po przejściu na weganizm jestem zdrowszym, szczuplejszym i lepszym modelem samej siebie, skończyłam AWF w Warszawie, mam męża i psa, moje największe pasje to kuchnia i książki, mogę piec i czytać godzinami :)