Czwartek, 21.11.2024, imieniny: Janusza, Marii, Reginy

Uwielbiasz grillować? Zobacz co jeść aby nie przytyć.

  • Marta Sambor/Wypoczynek i zdrowie
Uwielbiasz grillować? Zobacz co jeść aby nie przytyć.
Nadeszła wiosna, a wraz z nią wielkimi krokami zbliża się premiera skrywanych w szafie lekkich ciuchów – możliwe, że pierwsze występy już za Wami, a może jeszcze pracujecie nad formą w pobliskiej siłowni. Co więcej, właśnie rozpoczął się sezon startów w maratonach i innych weryfikacji naszej formy – pieczołowicie szlifowanej całą zimę. Każdego roku o tej porze w wielu głowach pojawia się dylemat: „Wiosna fit kontra start sezonu grillowego”. Postanowiliśmy ułatwić Wam zadanie przedstawiając kilka propozycji na zdrowe grillowanie.

Szaszłyki w wersji light

Dotychczas szaszłyki kojarzyły  się Wam z karkóweczką i boczusiem ? Jeśli do ulubionych dżinsów brakuje Wam „o tyle, tylko tyle”, warto na wykałaczkę nadziać dużo chudszy drób plus multum warzyw lub owoców. Kurczak w towarzystwie kolorowych papryk, cukinii, pieczarek, a z owoców z gruszką, jabłkiem, brzoskwiniami i ananasem, nie tylko prezentuje się zjawiskowo, ale też smakuje wyśmienicie.

Nadziać „na zdrowo” można też m.in. krewetki, kalmary i tofu.

Nie ma grilla bez mięs

Jeśli nie wyobrażacie sobie grillowania bez mięs – wybierzcie kurczaka. Pomysłów na drób jest wiele – np. możecie wypróbować sezam, tymianek, rozmaryn i podać dowolne kawałki mięsa – skrzydełka, piersi, udka. Kurczaka marynowanego wcześniej w oliwie i ziołach, albo w jogurcie i przyprawach, grillujemy bezpośrednio na ruszcie.

Jeśli wybieracie kiełbasy – zostańcie przy tych delikatniejszych, drobiowych.

Grillowane ryby

Na fit grillu nie może zabraknąć ryb. Warto jednak wybrać te o zwartej strukturze, czyli np. pstrąga i łososia i odpowiednio wcześniej je przygotować. Skropione oliwą w akompaniamencie cytryny i przypraw powinny się piec w folii (warto zrobić w niej dziurki, aby ładnie odparowywały). Pysznie smakują posypane świeżym koprem, pietruszką lub majerankiem.

Marynowane warzywa

Pysznym dodatkiem do głównych dań, ale też daniem samym w sobie (zależy jak dużo nam do tych dżinsów brakuje), będą grillowane warzywa. Zgodnie z upodobaniami możecie wybrać opcję pieczonych prosto na ruszcie plastrów bakłażana, kukurydzy, cukinii, szparagów albo pokrojone w dowolne kawałki te same warzywa i np. ziemniaki zamarynować w oliwie z przyprawami i następnie grillować na tacce, czy w folii. Na wielu rusztach królują marchewki – na ciepło nabierają słodyczy i świetnie pasują do mięs i ryb.

Dodatki, bez których grill się nie liczy

Nie zapomnijcie o świeżych ziołach, oraz sosach w wersji ligt – koniecznie na jogurcie a nie majonezie. Na żadnym grillu nie powinno zabraknąć pysznych, świeżych i kolorowych sałatek. Najzdrowsze będą te bez sosów, z samą oliwą, ziołami i sokiem z cytryny. Mix sałat z pomidorami, mozarellą, czerwoną cebulą, ogórkiem i oliwkami zdobędzie serca nie tylko gości, którzy dbają o dietę.

 

Jak widać dylemat pt. „ Jeść czy być (fit)” można rozwiązać również w sezonie grillowym. Skorzystajcie z naszych inspiracji, aby tworzyć swoje własne dania i zestawy.

Marta Sambor/Wypoczynek i zdrowie
Podziel się:
Oceń:
TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Zobacz także