Jeśli uwielbiamy tego typu kawy i chcielibyśmy skosztować ich w domowym zaciszu, teraz już pragnienie to wcale nie musi pozostawać w sferze marzeń.
Choć większość kaw mrożonych prezentuje się wyjątkowo okazale, myli się ten, kto sądzi, że przygotowanie takiej kawy „z prawdziwego zdarzenia” we własnym domu jest zadaniem trudnym oraz czasochłonnym. Nie musimy posiadać żadnej wiedzy i doświadczenia, a jedynie odrobinę dobrych chęci, kilka podstawowych składników i… dobry przepis. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji kaw mrożonych, na które na pewno warto zwrócić uwagę!
Zapraszamy do eksperymentów i już teraz życzymy smacznego!
Mocno mrożona kawa truskawkowa
Składniki na jedną kawę:
- 100 ml espresso
- 20 ml bitej śmietany
- 8 kostek lodu
- mus truskawkowy
Pomysł nr 1
Najpierw przygotowujemy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wszystko umieszczamy w shakerze
i potrząsamy nim energicznie przez kilkanaście sekund, aż składniki się połączą, a kawa zostanie mocno schłodzona. Przelewamy kawę do przezroczystej szklanki. Jej wierzch możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną i kawałkami truskawek.
Pomysł nr 2
Na bazie tych samych składników możemy stworzyć również nieco inaczej wyglądający napój. Umieszczamy
w shakerze wszystkie składniki, poza musem truskawkowym. Ten ostatni wykładamy na dno ozdobnej szklanki
i zalewamy ostrożnie kawą wymieszaną z lodem i bitą śmietaną. W ten sposób stworzymy ciekawie wyglądającą kawę warstwową. Oczywiście, przed wypiciem możemy wymieszać mus z kawą.
Jak przygotować mus truskawkowy?
W podstawowym przepisie wystarczy po prostu dokładnie zmiksować truskawki, na przykład z odrobiną cukru. Jeśli zaś chcemy uzyskać nieco gładszą, kremową konsystencję, możemy zmiksować truskawki z odrobiną jogurtu, serka homogenizowanego czy serka mascarpone.
Kawa wiśniowa
Składniki na jedną kawę:
- 30 ml espresso
- 30 ml mleka
- 60 ml syropu wiśniowego
- kostki lodu wedle uznania
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i potrząsamy nim energicznie do połączenia. Jest to przepis podstawowy, który możemy oczywiście dowolnie modyfikować, aby odkryć najlepsze dla siebie proporcje.
Jeśli chcemy uzyskać kawę jedynie z lekkim akcentem wiśniowym, możemy zmniejszyć ilość syropu i zwiększyć ilość kawy czy mleka. Ponadto, możemy do shakera dorzucić odrobinę bitej śmietany. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami wiśni. Mleko przed umieszczeniem w shakerze możemy spienić, dzięki czemu nasza kawa będzie bardziej „puszysta”.
Kawa waniliowo-pomarańczowa
Składniki na jedną kawę:
- 45 ml espresso
- 30 ml syropu waniliowego
- sok pomarańczowy
- 4 kostki lodu
Umieszczamy w blenderze wszystkie składniki i miksujemy do ich połączenia. Ilość soku pomarańczowego zależy od tego, jak intensywnie chcemy czuć smak pomarańczy w kawie. Na początek lepiej jest dodać odrobinę soku, spróbować i ewentualnie dodać więcej. Kawę przelewamy do ozdobnej szklanki. Możemy udekorować wierzch bitą śmietaną, startą (wcześniej sparzoną!) skórką pomarańczy i laską wanilii.
Kawa mrożona z Irish Cream
I na koniec jeszcze jedna ciekawa propozycja dla miłośników bardziej śmiałych, mocnych połączeń. UWAGA! Przepis zawiera alkohol i przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich!
Składniki na jedną kawę:
- 45 ml espresso
- 100 ml zimnego mleka
- 4 kostki lodu
- 20-30 ml Irish Cream
- 5 g cukru
- 1 łyżka bitej śmietany
- sos czekoladowy
Przygotowujemy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ze sobą wszystkie składniki w shakerze. Gotowy napój przelewamy do przezroczystych szklanek, wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Odrobinę bitej śmietany i sosu możemy dodać także do shakera.
Jeśli mamy ochotę na pyszną, słodką kawę bez dodatku alkoholu, usuwamy z przepisu Irish Cream.
Więcej pomysłów na kawę: Przepisynakawe.pl/przepisy
artykuł sponsorowany