Budowa browaru rozpoczęła się już we wrześniu 2014 r. Choć wielkie otwarcie zaplanowano na 2015 r., to ostatecznie budynek zaprojektowany przez Adama Drohomireckiego został udostępniony dla gości dopiero teraz. Odpowiedź na pytanie, czy warto było czekać jest prosta. – Zdecydowanie! Do wejścia w progi Portu zachęca już ciekawy wystrój wnętrza: surowe, nowoczesne szarości połączone z ciepłymi, drewnianymi meblami i niebanalnymi akcentami roślinnymi. Kusi również zapowiedź tego, co w środku: podglądanie procesu warzenia piwa, pokazy mistrzów piwowarstwa z Polski i zagranicy, cztery rodzaje trunku przygotowane na miejscu, sala restauracyjna z nadmorską kuchnią, a piętro wyżej – 500 m.kw. tarasu z widokiem na Zatokę.
W przyszłości Browar Port Gdynia zwiększy się również o trzecią salę – konferencyjną, a już niebawem otwarty zostanie ogródek piwny. W sezonie letnim zaplanowano również szereg imprez z wykorzystaniem tarasu: pokazów mody czy koncertów. Warto więc zawinąć do Portu nie tylko w celu rozkoszowania się smakiem niepowtarzalnych trunków, ale również po to, żeby brać udział w wydarzeniach kulturalnych albo zgłębić tajniki procesu warzenia. Pobyt w Browarze służy bowiem nie tylko przyjemności, ale również edukacji, jak podkreślają właściciele.