Amarantus nie zawiera glutenu, jest więc mocnym filarem w diecie bezglutenowej. Zawiera jednak więcej białka niż inne ziarna bezglutenowe, dlatego ceniony jest za swoje wartości odżywcze. Jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, a także błonnika, zmniejszającego uczucie głodu. Wielonasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z niego, skutecznie obniżają ciśnienie. Amarantus posiada mniej węglowodanów niż inne ziarna bezglutenowe.
Zastosowanie
Mąka z amarantusa, śmiało posłuży do większości wypieków. Natomiast popping (prażone ziarna) zastąpi tradycyjną panierkę do mięs lub zdrowo wzbogaci koktajle owocowe i smak sałatek. Śniadania z dodatkiem poppingu dodadzą energii na długie godziny. A co najważniejsze, nie trzeba silić się na szukanie skomplikowanych przepisów. Wystarczy dodać garść ziaren do koktajlu np. bananowego lub do musli. Świetnie smakuje (i odżywia) również owsianka urozmaicona owocami i amarantusem. Grono wielbicieli tego zboża stale rośnie, sprzyja temu coraz większa dostępność, nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w marketach.
Na Facebooku powstał profil, na którym znaleźć można sporo pomysłów na zastosowanie tego wyjątkowego zboża: https://www.facebook.com/OdkrywamyAmarantus