W polskiej kuchni kurkuma, czyli ekstrakt z kłączy ostryżu, traktowana jest nieco po macoszemu, powszechnie wiadomo, że dzięki niej niektóre produkty mogą uzyskać piękny złocisty kolor. Jest jednym ze składników mieszanki curry. Badania potwierdzają, że uzdrawiacze medycyny ajurwerdyjskiej nie mylili się chwaląc jej inne działania. Kurkuma posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciwnowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka. Wspomaga leczenie trądziku i innych schorzeń skóry. Wiele eksperymentów potwierdziło, że kurkuma ma działanie przeciwwrzodowe. Substancje aktywne kurkumy, w tym kurkumina i olejki eteryczne, pobudzają wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów. Z doświadczeń pacjentów wynika, że kurkuma nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, ale również powstrzymuje rozwój choroby.
Oczywiście, istnieją również przeciwwskazania, np. dla kobiet w ciąży lub osób biorących leki przeciwzakrzepowe, a także cierpiących niedrożność dróg żółciowych. Prawdą jest jednak, że szczypta kurkumy dodana do codziennie spożywanej herbaty może znacznie wzmocnić nasz organizm.