Pokusie nie jest łatwo się oprzeć. W tłusty czwartek niemal w każdym sklepie możemy spotkać całe góry pączków często w promocyjnych cenach. Ten dzień to prawdziwy test silnej woli dla diabetyków, chorych na celiakię i osób nietolerujących glutenu. Dla nich mamy przepis na alternatywne słodycze – nie mniej smaczne, a o wiele zdrowsze.
Najwięksi winowajcy w składzie pączków to cukier (w różnych postać) i tłuszcz, który ciastka wchłaniają podczas pieczenia. Łatwo uniknąć tego efektu, nadziewając kuleczki z pełnoziarnistej mąki na przykład powidłem śliwkowym, i rezygnując ze smażenia na rzecz pieczenia w piekarniku. Zamiast cukru warto użyć ksylitolu.|
Składniki:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
- 1 opakowanie drożdży w proszku,
- odrobina soli,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- powidło śliwkowe – najlepiej przygotowane w domu
- ksylitol
Zaczynamy od wymieszania wszystkich sypkich składników: mąki, drożdży, soli. Dodajemy do nich jajko i wlewamy mleko. Cierpliwie miesimy aż do uzyskania jednolitej masy lepiącej się do palców. Następnie oddajemy pole działaniu chemii, przykrywamy masę ściereczką i odczekujemy godzinę. Z wyrośniętego już ciasta formujemy zgrabne kuleczki i wkładamy do rozgrzanego (190°) piekarnika na 15 minut. Teraz potrzebna będzie szpryca cukiernicza, za pomocą której pączki nadziejemy powidłem. Przestudzone wypieki posypujemy ksylitolem, żeby dodać im nieco słodyczy.
Takie pączki to nie grzech!