Niektórzy wierzą, że zdmuchnięcie nasion mniszka przy pełni księżyca owocuje spełnieniem życzeń. Z biegiem czasu doceniono jednak inne właściwości mniszka. Ta niepozorna roślina, uchodząca wręcz za pospolitą, posiada bardzo szerokie zastosowanie, a jej leczniczy wpływ znany był od dawna. W Polsce właściwości jego, jako pierwsi, odkryli ludowi znachorzy i zielarze. W zasadzie, jadalne są wszystkie młode części rośliny – liście, pączki kwiatowe, korzeń. Napar z kwiatów ma działanie moczopędne, jest również zalecany przy polecany przy problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym. Syrop ze świeżych kwiatów mniszka, nazywany też miodem – hamuje kaszel i zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód, dlatego często jest nazywany miodem z mniszka. Herbatka z mniszka, pomaga w walce z nadwagą, pozwala zmniejszyć obrzęki i zatrzymywanie płynów, co sprzyja utracie masy ciała. Poleca się picie herbaty z mniszka diabetykom. Sok z mniszka (białe mleczko), zalecany w walce z kurzajkami, liszajem, brodawkami. Ma działanie kojące i gojące. Kompres z mniszka, natychmiastowo usuwa zaczerwienienia, eliminuje stany zapalne, jest nieoceniony w walce z trądzikiem.
W trakcie wiosennych spacerów warto zwrócić uwagę na złociste połacie mniszka, szczególnie te z daleka od dróg. W domowym zaciszu, przy niewielkim wysiłku, możemy przekonać się o jego wszechstronnym zastosowaniu.