Dawniej cynamonowi przypisywano szereg działań, stosowano go w przypadku przeziębień, wzdęć, nudności i bolesności miesiączek. Wierzono, że dodaje energii i witalności. Współcześnie na podstawie badań wiadomo, że jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Wprowadzenie zaledwie ½ łyżeczki dziennie do jadłospisu może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. Znacznie wspomaga leczenie infekcji grzybiczych. Znane jest również jego dobroczynne działanie na cerę, łagodzi objawy trądziku, likwiduje wypryski, rozjaśnia przebarwienia. Na cerę zbawiennie działa również olejek cynamonowy. Wykazuje również działanie rozgrzewające, dlatego warto dodać go do ciepłych napojów, gdy odczuwamy pierwsze oznaki przeziębienia. Ponadto przyśpiesza metabolizm i wpływa na poprawę trawienia, co dodatkowo wspomaga proces odchudzania, olejek cynamonowy natomiast wzmaga apetyt. Po cynamon na pewno nie powinny sięgać kobiety w ciąży, a także osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków.
Właściwości cynamonu są ciągle badane i odkrywane, a jego wielowymiarowe działanie jest zupełnie zaskakujące, szczególnie w konfrontacji z faktem, że w życiu codziennym jest przede wszystkim doskonałym dodatkiem do ciast, przetworów i deserów.