Dlaczego warto skorzystać z kafeterki do zrobienia kawy?
Parzenie kawy bezpośrednio w kubku lub filiżance to niewygodna technika, przez którą niełatwo pozbyć się fusów mieszających się z naparem. W takim przypadku należy odcedzić zawartość kubka i przelać płyn do innego naczynia. Zamiast utrudniać sobie tę czynność, a co za tym idzie, przyjemność z degustowania napoju, zdecydowanie lepiej sięgnąć po inne metody zaparzania. Jeśli nie korzystamy z ekspresów ciśnieniowych lub innych, automatycznych urządzeń do robienia kawy, to najlepiej skorzystać z dobrze wypróbowanej metody. Jest nią zaparzanie kawy w kafeterce. Kawiarka stanowi pomocne, wygodne i niezwykle praktyczne narzędzie w kuchni.
Jej największą zaletą jest prostota obsługi – wystarczy woda, kawa mielona i kuchenka, która podgrzeje zawartość naczynia. Dlaczego warto korzystać z tej metody? Proces parzenia w kawiarce pozwala wydobyć głęboki, intensywny smak kawy, który będzie cieszyć nasze kubki smakowe. Kawa z kawiarki smakuje znakomicie, bez względu na to, jakim typem kuchenki dysponujemy w swojej kuchni. Wiele produktów dostosowanych jest do różnych jej rodzajów. Przykładem może być wygodna kawiarka na indukcję, która sprawdzi się nie tylko w mieszkaniu, ale także w przyczepie kempingowej, na biwaku czy w innych warunkach terenowych.
Kawiarki do kawy – zalety użytkowe tych przydatnych narzędzi
Współczesne kafeterki znacząco różnią się od tych, które były dostępne w sklepach przed kilkudziesięcioma laty. Przede wszystkim są to nowoczesne produkty, wykonane z materiałów bezpiecznych i niezmieniających smaku tworzonego naparu. Dobre kawiarki cechują się świetną jakością wykończenia, np. są pokrywane warstwą czarnego granitu. To dodaje im pozytywnej właściwości, czyli większej odporności na uszkodzenia mechaniczne. Nowoczesna kafeterka do parzenia kawy może być myta w zmywarce, co jest dodatkową korzyścią – nie trzeba martwić się o ręczne docieranie do wszelkich zakamarków. Jeśli jednak wolimy manualnie wyczyścić przedmiot, to warto wybrać te, które posiadają wiele oddzielnych elementów. To zaś sprawia, że kafeterkę łatwo zdemontować i dokładnie umyć. Wracając do meritum naszego tematu, chcielibyśmy zwrócić uwagę na prostotę zaparzania zmielonych ziaren w tym nieskomplikowanym urządzeniu. Aby przygotować idealną kawę z kafeterki, należy tak właściwie zastosować się do pięciu punktów:
- Do pojemnika (sitka) wsyp odpowiednią ilość świeżo zmielonej kawy.
- Napełnij zbiornik kawiarki dobrej jakości wodą filtrowaną.
- Zakręć (złóż) poszczególne elementy kafeterki i umieść ją na kuchence.
- Podgrzewaj, nasłuchuj i bacznie obserwuj kawiarkę – dźwięk bulgotania będzie oznaczać, że kawa jest już gotowa.
- Przelej napój do kubka lub dedykowanej filiżanki na kawę.
Nowoczesne filiżanki do kawy – sposób na elegancki serwis
Dobra kawa może smakować jeszcze lepiej, jeśli zaserwujemy ją w odpowiednim naczyniu. Do tego celu polecamy porcelanowe filiżanki do kawy, które stanowią klasyczny i elegancki wybór dla degustatorów. Nawet jeśli nie traktujemy picia kawy jako rytuał, to zdecydowanie warto wyposażyć się w elegancką zastawę kawową, aby poczuć wyjątkowy klimat testowania pysznego, energetyzującego napoju. Kawa z kawiarki podana w pięknej filiżance może stanowić świetny sposób na poczęstunek dla gości. Delektowanie się ciepłym napojem to również przyjemny sposób na spędzanie jesiennych i zimowych wieczorów w domowym zaciszu.