Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu LDL?
Cholesterol to tłuszczowa substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak nadmiar „złego” cholesterolu LDL odkłada się w ścianach tętnic, co w konsekwencji prowadzi do ich zwężenia. Ważne jest zatem to, aby w Twoim organizmie znajdowało się, jak najwięcej „dobrego” cholesterolu HDL, który pomaga usuwać nadmiaru cholesterolu LDL z organizmu.
Co możesz zrobić, żeby obniżyć poziom „złego” cholesterolu? Znaczenie ma odpowiednia dieta, która będzie bogata w składniki wspierające zdrowie serca. Przekonaj się, jakie produkty obniżają poziom cholesterolu LDL.
Rozpuszczalny błonnik
Rozpuszczalny błonnik wiąże cholesterol w przewodzie pokarmowym i zapobiega jego wchłanianiu do krwi, dlatego to niezbędny element każdej diety.
Do swojej diet warto dodać:
płatki owsiane – zawierają beta-glukan, który skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL;
jęczmień – podobnie jak owies, zawiera beta-glukan, który ma działanie obniżające cholesterol;
nasiona lnu – są bogate w błonnik rozpuszczalny i kwasy tłuszczowe omega-3, które dodatkowo wspierają zdrowie serca;
owoce – szczególnie jabłka, gruszki i cytrusy, ponieważ stanowią doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika.
Źródła rozpuszczalnego błonnika możesz wykorzystać podczas przygotowywania śniadań, obiadów, kolacji czy deserów. Jeśli jednak masz problem z przyrządzaniem posiłków zawierających nasiona lnu lub jęczmień, to rozwiązaniem może być Catering Kraków, Poznań, Warszawa itp.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Jak dietą obniżyć cholesterol? Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te pomagają zmniejszyć stan zapalny i poprawiają profil lipidowy. Sięgaj m.in. po:
oliwę z oliwek – szczególnie extra virgin, bo jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom LDL;
awokado – zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone;
orzechy – zwłaszcza migdały, orzechy włoskie i pistacje stanowią dobre źródła tłuszczów nienasyconych oraz błonnika;
tłuste ryby – takie jak łosoś, makrela, sardynki, są źródłami kwasów omega-3, które obniżają poziom LDL i poprawiają zdrowie serca.
Stanole i sterole roślinne
Sterole i stanole roślinne to naturalne związki występujące w roślinach, które skutecznie zmniejszają wchłanianie cholesterolu LDL. Co więcej, źródła stanoli i steroli roślinnych mogą obniżyć poziom LDL nawet o 5-15%. Znajdziesz je we wzbogaconych margarynach i produktach mlecznych.
Zielona herbata
Zielona herbata zawiera katechiny, wykazujące działanie obniżające poziom LDL oraz poprawiające funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Dlatego zamiast kolejnego kubka kawy, zaparz zieloną herbatę, która również ma działanie pobudzające, ale oprócz tego pozwala walczyć z wysokim poziomem cholesterolu LDL.