Czwartek, 21.11.2024, imieniny: Janusza, Marii, Reginy

Olej roślinny – rodzaje i zastosowanie

  • Materiał zewnętrzny
Olej roślinny – rodzaje i zastosowanie
Olej to bardzo ważny składnik podczas przygotowywania potraw i sałatek. Od jego jakości zależy bowiem smak naszego dania. Jakie rozróżniamy oleje i kiedy możemy ich używać?

Nie każdy do patelni

Olej kojarzy się bezsprzecznie ze smażeniem różnego rodzaju potraw. Mało kto jednak wie, że nie każdy rodzaj oleju nadaje się do tego. Aby potrawy smażone na oleju były zdrowe dla naszego organizmu, musi on mieć odpowiednią temperaturę dymienia. Im jest ona wyższa, tym zawarte w nim kwasy tłuszczowe wykazują większą odporność na rozkład. To bardzo ważne, ponieważ w trakcie tego procesu powstają szkodliwe dla zdrowia substancje, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Dlatego do smażenia zaleca się te oleje, w których przeważają kwasy o wyższej odporności. Do takich możemy zaliczyć chociażby oliwę z oliwek. Dobrym rozwiązaniem jest także olej rzepakowy, smalec, masło klarowane, czy popularne ostatnio mleko kokosowe.

Obecność kwasów omega wskazana

O jakości oleju świadczy także obecność kwasów omega, szczególnie tych oznaczonych numer 3 i 6. Kwasy omega-6 są potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie może ich jednak być zbyt wiele. Prowadzi to bowiem do powstawania stanów zapalnych, chorób układu krwionośnego, odpornościowego, a nawet może mieć działanie rakotwórcze. Dlatego ważna jest obecność kwasów omega-3 w odpowiedniej proporcji. Specjaliści zalecają stosunek 4:1, ale w dzisiejszej diecie dopuszczalne jest nawet 25:1. Co gwarantuje nam wysoką zawartość kwasów omega-3? Przede wszystkim są to tłuste morskie ryby.

Olej rzepakowy do smażenia i sałatek

Trzecim największym źródłem kwasów omega-3 wśród olei roślinnych jest olej rzepakowy. Zawiera on także takie witaminy jak A, E, D3 i K. Jego zaletą jest to, że sprawdzi się zarówno do sałatek, jak i smażenia. Do pierwszej opcji potrzebujemy wersji nierafinowanej, a do drugiej – rafinowanej.

Olej sezamowy wizytówką kuchni azjatyckiej

Kto uwielbia wschodnie dania, ten wie, czym charakteryzuje się ten olej. Charakterystyczny, orzechowy posmak to wizytówka tamtejszej kuchni. W dodatku olej ten jest pełen wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina A,E, czy przeciwutleniacze. Zawarte w nim lignany obniżają ciśnienie oraz podwyższają poziom dobrego cholesterolu.

Olej lniany bogaty w minerały

Ten olej roślinny to najbogatsze źródło kwasów omega-3. Pomoże nam w regulacji hormonów, czy chociażby poprawie samopoczucia podczas miesiączki. Spożywając olej lniany możemy złagodzić bóle głowy, brzucha, czy różnego rodzaju obrzęki. Ważne jest to, by olej nie stał otwarty w lodówce dłużej niż miesiąc. Po tym czasie traci on swoje prozdrowotne właściwości.

Olej roślinny w biznesie gastronomicznym

Jeśli prowadzimy firmę w branży gastronomicznej, to stosowanie olejów roślinnych będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Przede wszystkim, nasze potrawy będą dzięki temu i smaczniejsze, i zdrowsze. Dlatego warto szukać dystrybutora, który dostarczy nam olej roślinny wysokiej jakości. Zobacz, jakie rodzaje oferuje jeden z nich. Różnorodność olejów pozwoli nam wybrać te, które najlepiej sprawdzą się w naszej firmie. Dzięki temu kuchnia oferowana przez naszą restauracje będzie pyszna i zdrowa.

Materiał zewnętrzny
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Zobacz także