Szaszłyki w wersji light
Dotychczas szaszłyki kojarzyły się Wam z karkóweczką i boczusiem ? Jeśli do ulubionych dżinsów brakuje Wam „o tyle, tylko tyle”, warto na wykałaczkę nadziać dużo chudszy drób plus multum warzyw lub owoców. Kurczak w towarzystwie kolorowych papryk, cukinii, pieczarek, a z owoców z gruszką, jabłkiem, brzoskwiniami i ananasem, nie tylko prezentuje się zjawiskowo, ale też smakuje wyśmienicie.
Nadziać „na zdrowo” można też m.in. krewetki, kalmary i tofu.
Nie ma grilla bez mięs
Jeśli nie wyobrażacie sobie grillowania bez mięs – wybierzcie kurczaka. Pomysłów na drób jest wiele – np. możecie wypróbować sezam, tymianek, rozmaryn i podać dowolne kawałki mięsa – skrzydełka, piersi, udka. Kurczaka marynowanego wcześniej w oliwie i ziołach, albo w jogurcie i przyprawach, grillujemy bezpośrednio na ruszcie.
Jeśli wybieracie kiełbasy – zostańcie przy tych delikatniejszych, drobiowych.
Grillowane ryby
Na fit grillu nie może zabraknąć ryb. Warto jednak wybrać te o zwartej strukturze, czyli np. pstrąga i łososia i odpowiednio wcześniej je przygotować. Skropione oliwą w akompaniamencie cytryny i przypraw powinny się piec w folii (warto zrobić w niej dziurki, aby ładnie odparowywały). Pysznie smakują posypane świeżym koprem, pietruszką lub majerankiem.
Marynowane warzywa
Pysznym dodatkiem do głównych dań, ale też daniem samym w sobie (zależy jak dużo nam do tych dżinsów brakuje), będą grillowane warzywa. Zgodnie z upodobaniami możecie wybrać opcję pieczonych prosto na ruszcie plastrów bakłażana, kukurydzy, cukinii, szparagów albo pokrojone w dowolne kawałki te same warzywa i np. ziemniaki zamarynować w oliwie z przyprawami i następnie grillować na tacce, czy w folii. Na wielu rusztach królują marchewki – na ciepło nabierają słodyczy i świetnie pasują do mięs i ryb.
Dodatki, bez których grill się nie liczy
Nie zapomnijcie o świeżych ziołach, oraz sosach w wersji ligt – koniecznie na jogurcie a nie majonezie. Na żadnym grillu nie powinno zabraknąć pysznych, świeżych i kolorowych sałatek. Najzdrowsze będą te bez sosów, z samą oliwą, ziołami i sokiem z cytryny. Mix sałat z pomidorami, mozarellą, czerwoną cebulą, ogórkiem i oliwkami zdobędzie serca nie tylko gości, którzy dbają o dietę.
Jak widać dylemat pt. „ Jeść czy być (fit)” można rozwiązać również w sezonie grillowym. Skorzystajcie z naszych inspiracji, aby tworzyć swoje własne dania i zestawy.