Sposobów przyrządzania dań rybnych tak, by były smaczne i kusiły wyglądem jest wiele: pieczenie, gotowanie, grillowanie, smażenie, a nawet podawanie ich na surowo. Najważniejsze jednak, by ryba była świeża i odpowiednio przyprawiona.
Popularny dorsz
Najpopularniejszy na polskim wybrzeżu jest dorsz. Poławia się go w wodach Bałtyku, więc najprawdopodobniej restauracje będą zaopatrzone w świeżą dostaw. Mięso tej ryby jest chude, ma biały kolor i delikatny smak. Równie często w kartach nadmorskich smażalni gości również flądra. Jej mięso jest średniotłuste, ma białawy kolor. Trzeba jednak uważać, gdyż jest to ryba oścista.
Bogactwo smaków
Z bałtyckich wód wyławia się również łososia – rybę uchodzącą za szlachetną, więc nieco droższą od pozostałych. Ma tłuste mięso w odcieniach różu i smak, za którym wielu z nas przepada. Najlepszy jest oczywiście świeży, a takiego można oczekiwać właśnie nad morzem. W restauracjach często proponuje się gościom również halibuta. Jest to jednak ryba atlantycka, więc trudno się spodziewać, że będzie świeża. Ma jednak bardzo charakterystyczny smak i białe, tłuste mięso, dlatego warto także tej ryby skosztować. Nie zapominajmy również o tradycyjnym polskim śledziu, sandaczu, turbocie…