Czwartek, 21.11.2024, imieniny: Janusza, Marii, Reginy

Superfood, czyli żywieniowa rewolucja PR-owa

  • Angelika Kolebuk
Superfood, czyli żywieniowa rewolucja PR-owa
Witaminy, głównie antyoksydacyjne, witamina D, związki bioaktywne, minerały, kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 – takie składniki powinna zawierać żywność, żeby mogła uchodzić za „super”. Na takie miano zasługują tylko produkty naturalne, nieprzetworzone, których działanie jest wyjątkowo cenne dla człowieka.

Co jeść, żeby cieszyć się długowiecznością przebytą w zdrowiu, pełni sił i nieprzemijającym pięknie? Czosnek, jarmuż, ryby bogate w kwasy Omega 3, brokuły, orzechy, świeży olej lniany i rzepakowy czy choćby jogurty naturalne. Do tej listy trzeba by dołączyć jeszcze wiele innych warzyw i owoców także tych egzotycznych, jak jagody acai, jagody goji, algi. Podobną funkcję do superfood pełni również tzw. żywność funkcjonalna, czyli wtórnie wzbogacana, np. sok jabłkowy z wapniem. Różnica jest taka, że „super” produkty, to produkty w pełni naturalne.

Stopniowe wprowadzanie dobroczynnych składników do diety jest oczywiście cenne. Niemniej, bez zmiany stylu życia i żywienia - niewiele uda się osiągnąć. Zamiast czerwonego mięsa w panierce warto więc zaserwować sobie kawałek łososia z sałatką i dodatkiem alg. Taka dieta pozwala wzmocnić organizm i zwiększyć jego odporność na choroby, nie tylko te trywialne, jak przeziębienia i katar, ale także nowotwory czy schorzenia sercowo-naczyniowe. Superfood pomaga również w opóźnianiu postępów cukrzycy.

Czy gdyby ułożyć te elementy w całość, powstałaby – stara jak świat – piramida żywieniowa? Czy superfood to tylko nowy PR dla zdrowych produktów, które znamy od zawsze?

Angelika Kolebuk
Podziel się:
Oceń:
TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Zobacz także